A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Кобеляцька міська лікарня" Кобеляцької міської ради
39200, Полтавська обл., м. Кобеляки, вул. Шевченка, 78/109
kobcrb@ukr.net

Небезпечна дифтерія

Дата: 04.03.2019 13:56
Кількість переглядів: 667

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, що найчастіше вражає ротоглотку, але нерідко зачіпає гортань, бронхи, шкіру, серцево-судинну, дихальну, нервову системи, а також надниркові залози. На інфікованому місці виникає запальний процес із фібринозним нальотом.

Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини —  потрапляючи в органи дихальної системи, він провокує симптоми, які нагадують ГРВІ або ангіну.

Заразитися на дифтерію можна від хворої людини при розмові або при користуванні спільними предметами.

Бувають випадки, коли дифтерійна паличка потрапляє в організм через слизову ока, шкіру або слизові оболонки статевих органів. Важливо знати, що носіями збудника дифтерії можуть бути люди без симптомів хвороби, але із небезпечними мікробами в носоглотці.

Дифтерія має кілька форм залежно від місця ураження інфекцією:

Дифтерія ротоглотки (мигдалин)

Дифтерія дихальних шляхів (трахеї, гортані, бронхів)

Дифтерія носа

Дифтерія шкіри

Дифтерія очей

Дифтерія статевих органів

Найпоширенішою є дифтерія ротоглотки, а от останні три трапляються вкрай рідко.

Життєво важливо своєчасно діагностувати дифтерію, адже за своїми клінічними проявами вона схожа на ангіну чи інфекційний мононуклеоз. Інкубаційний період інфекції триває від 2 до 10 діб. При потраплянні в організм бактерія дифтерії виділяє токсин та викликає токсико-інфекційний шок. Першими симптомами цієї хвороби є біль у горлі, погіршення самопочуття та підвищення температури.

 Зокрема, підвищується температура тіла  від 38 до 40 градусів, з'являється нежить, кашель, біль у горлі, труднощі при ковтанні ,сонливість, набряк мигдаликів та гортані. Хворому стає важко дихати (бракує повітря), змінюється голос.

На другий день захворювання на слизових з’являються блискучі плівки світло-сірого кольору з чіткими краями, можуть збільшитися лімфовузли.

Особливо небезпечною є дифтерія ротоглотки (мигдалин). Під час перебігу цієї хвороби в горлі утворюється дифтерійна плівка, яка перекриває дихальні шляхи. Це не лише ускладнює дихання та ковтання, а може спричинити смерть від задухи. Також при дифтерії з'являється солодкуватий запах з рота.

Особливо небезпечними є ускладнення від дифтерії: блокування дихальних шляхів, пошкодження серцевого м'яза (міокардит), ушкодження нерва (поліневропатія), легенева інфекція (дихальна недостатність або пневмонія).

Лікування дифтерії проводиться тільки в інфекційному відділенні медичного закладу й призначається курс антибіотиків.

Найефективнішим методом профілактики є вакцинація: щеплення проти дифтерії ставиться дітям в 3 місяці, 4,5 місяця і 6 місяців, потім повторно в 14 років, далі кожні 10 років. Але щеплення проти дифтерії не захищає від зараження. Щеплені люди переносять дифтерію в дуже легкій формі.

Ще одним засобом профілактики є особиста гігієна – потрібно часто мити руки, протирати предмети, які торкалася потенційно хвора людина, провітрювати приміщення.

Пам'ятайте, що за перших же симптомів слід одразу звернутись до медиків – чим швидше розпочнуть лікування, тим меншої шкоди дифтерія завдасть вашому організмові.

 

Головний лікар              В.О. Казирод


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень