A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Кобеляцька міська лікарня" Кобеляцької міської ради
39200, Полтавська обл., м. Кобеляки, вул. Шевченка, 78/109
kobcrb@ukr.net

Впровадження Е-рецепта на антибіотики

Дата: 28.07.2022 17:06
Кількість переглядів: 245

З 1 серпня 2022р аптеки будуть відпускати антибіотики тільки за рецептом. Виключення – окуповані території та райони проведення бойових дій.

Пацієнти отримуватимуть електронний рецепт для придбання антибіотиків за власні кошти уже з серпня 2022 року. Норма щодо відпуску антибіотиків лише за призначенням лікаря в Україні не є новою, з серпня просто додається цифровий інструмент - електронний рецепт. Щобільше, рішення є частиною євроінтеграційних процесів України, адже в багатьох країнах світу відпуск антибіотиків відбувається саме за рецептом.

З кожним роком лікувати бактеріальні інфекційні хвороби (до прикладу, пневмонію чи туберкульоз) стає все складніше. Уже зовсім скоро нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які на разі швидко і без наслідків лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними.

На перехідний період (1 серпня – 31грудня 2022р) передбачено виписування паперового рецепта для лікарських препаратів, що відпускаються на пільгових умовах. Але вже у наступному році відпуск усіх рецептурних препаратів за всіма джерелами фінансування буде здійснюватися за електронним рецептом. Лікарі будуть виписувати електронний рецепт на антибіотики та видавати пацієнту інформаційну довідку, засвідчуючи її власним підписом та печаткою. Пацієнт зможе погасити рецепт в аптеці, скориставшись цією довідкою. Інформаційна довідка нормативно буде прирівняна до офіційного документа (Ф-1) для відпуску препарату на час перехідного періоду.

Електронний рецепт можна буде отримати в будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Проте для отримання електронного рецепта необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я. Кожен пацієнт може це зробити або уклавши декларацію з сімейним лікарем, або зареєструвавшись у системі на прийомі у будь-якого іншого лікаря.

При погіршенні самопочуття пацієнт має звернутися до сімейного лікаря (або отримати рецепт на антибіотик на прийомі у будь-якого лікаря спеціалізованої медичної допомоги). Після проведеного огляду та діагностики лікар внесе дані про стан здоровʼя пацієнта в ЕСОЗ, а також зафіксує необхідні призначення у вигляді електронного рецепта. При виписці е-рецепта лікар або медсестра надрукує інформаційну довідку, завірену особистим підписом та печаткою лікаря, що містить інформацію про діючу речовину препарату, дозування, тривалість лікування та рекомендації до прийому.

Пацієнт зможе протягом 30 днів погасити електронний рецепт у будь-якій аптеці, яка підключена до електронної системи охорони здоровʼя. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку фармацевту. Якщо пацієнт звернувся в аптеку яка не підключена до ЕСОЗ, фармацевтичний працівник може здійснити відпуск лікарського засобу за інформаційною довідкою (по якій тимчасово також дозволено відпускати лікарські засоби на перехідний період). Після відпуску препарату, фармацевтичний працівник аптечного закладу проставляє на інформаційній довідці штамп “відпущено” і повертає її пацієнту.

У разі, якщо фармацевт здійснює відпуск препарату у кількості, меншій ніж зазначена у рецепті, фармацевт проставляє на інформаційній довідці штамп “відпущено” та робить відмітку на довідці про кількість відпущеного препарату. Після повноцінного впровадження електронного рецепта інформація про кількість відпущеного препарату буде доступною для відображення в інформаційній системі аптечного закладу.

Зауважимо, що фармацевт в аптеці може одноразово погасити рецепт на антибіотики частинами лише в кількості, що кратна первинній упаковці (наприклад, блістер для таблеток). Важливо, що при кожному частковому погашенні аптечний працівник ставить позначку на інформаційній довідці про кількість відпущеного препарату.

ПРИМІТКА: Пробну дозу антибіотика можна отримати також за електронним рецептом. Лікарем в такому разі буде вказано потрібне дозування та кількість препарату. Якщо негативна реакція на препарат відсутня, то лікар може виписати рецепт відповідно до курсу лікування.

Також надаємо відповіді на найпоширеніші питання:

  1. Що таке електронний рецепт?

Електронний рецепт – електронний медичний документ, що формується в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) на підставі внесених медичних записів про стан здоровʼя пацієнта та містить призначення лікаря пацієнтові на певний лікарський засіб.

 

  1. Чому спершу впроваджується електронний рецепт саме на антибіотики?

Критичність впровадження електронного рецепта першою чергою на антибіотики обумовлена проблемою безконтрольного та самовільного вживання антибактеріальних препаратів, що можуть викликати резистентність, тобто стійкість бактерій до антибіотиків при лікуванні все більшої кількості хвороб.

Так, на першому етапі, електронна система охорони здоровʼя дозволить відстежувати дані про призначення та споживання антибактеріальних ліків в Україні. А електронний рецепт сприятиме вирішенню проблеми неконтрольованого та нецільового використання антибіотиків.

 

  1. Які саме антибактеріальні препарати будуть відпускатися за е-рецептом?

З серпня 2022 року усі ліки, що відносяться до антибактеріальних лікарських засобів для системного застосування та класифікуються за кодом АТХ - J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України підлягають відпуску за рецептом за кошти пацієнта.

 

  1. Чи будуть входити антибіотики в програму реімбурсації?

Звертаємо вашу увагу, що запровадження електронного рецепта на антибіотики не означає, що антибактеріальні препарати увійдуть у державну програму реімбурсації “Доступні ліки”. Пацієнти купуватимуть ці препарати, як і раніше, за власні кошти. Проте для купівлі ліків у аптеці необхідним буде електронний рецепт.

  1. Чи поширюється е-рецепт на антибіотики місцевого застосування/офтальмологічні препарати?

Усі препарати, які відносяться до антибактеріальних лікарських засобів (код АТХ - J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України), підлягають відпуску за рецептом за кошти пацієнта. Ця норма стосується усіх форм антибактеріальних лікарських засобів, які підпадають під визначену групу.

 

  1. Чи будуть діяти паперові рецепти для відпуску препаратів на пільгових умовах?

Так, на перехідний період передбачено виписування паперового рецепта медичними закладами, які поки не мають відповідної технічної можливості, тобто не підключені до ЕСОЗ.  Крім цього, виписка лікарських препаратів, що відпускаються на пільгових умовах, буде здійснюватися за паперовим рецептом. Передбачається, що вже у наступному році відпуск усіх рецептурних препаратів за всіма джерелами фінансування буде здійснюватися за електронним рецептом.

 

  1. Як в нових умовах відпуску антибіотиків можна буде придбати ліки для тварин?

Лікарські препарати для тварин як і раніше можна буде придбати за рецептами ветеринарних лікарів.

 

  1. Як будуть відпускатися ліки екстемпорального виготовлення?

Ліки екстемпорального виготовлення відпускатимуться за паперовими рецептами.

 

  1. Чи будуть альтернативні рішення з відпуску?

У звʼязку із повномасштабним російським вторгненням та введенням воєнного стану впровадження електронного рецепта на антибіотики  було відтерміновано в часі.

Саме тому, зважаючи на необхідність підготовки медичних та аптечних закладів, зокрема в частині підключення до ЕСОЗ, ухвалено рішення про поступовий запуск проєкту в рамках перехідного періоду з серпня 2022 року.

Перехідний період діятиме за моделлю “Електронний рецепт + паперовий рецепт”. Це означає, що медичні заклади, які підключені до ЕСОЗ та працюють з необхідним функціоналом, будуть виписувати електронний рецепт на антибіотики та видавати пацієнту інформаційну довідку. Пацієнт зможе погасити рецепт в аптеці, скориставшись цією довідкою. Якщо медичний заклад, до якого звернувся пацієнт, не має технічної можливості виписати електронний рецепт, пацієнт має отримати паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку за формою ф-1. Попередньо очікується, що перехідний період триватиме до кінця року (з урахуванням ситуації в країні по закінченню цього терміна).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень