A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Кобеляцька міська лікарня" Кобеляцької міської ради
39200, Полтавська обл., м. Кобеляки, вул. Шевченка, 78/109
kobcrb@ukr.net

НА КОБЕЛЯЧЧИНІ ПОНАД 1100 ХВОРИХ НА ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

Дата: 04.02.2019 10:12
Кількість переглядів: 187

Всесвітній день боротьби проти раку відзначається щорічно 4 лютого. Мета цього дня як в усьому світі, так і в Кобеляцькому районі - це підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації.

За даними ВООЗ: існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Лише у нашому районі і лише за минулий рік від раку померли 140 жителів.. Всього ж у онкологічному кабінеті лише нашої Кобеляцької ЦРЛ під наглядом перебувають 1123 онкологічних хворих і  188 з них додалися у 2018році.

У Кобеляцькому районі найбільша кількість онкохворих чоловіків померли у 2018-му від наступних п’яти видів раку : раку легенів - 7., шлунку - 6., ободової і прямої кишки - 3, стравоходу -1б печінки - 1.

Якщо говорити про онкохвуорих жінок, то у нас вони помирали минулого року від наступних п’яти видів раку: раку прямої та ободової кишки -2, грудей -1, легенів - 1., шлунку - 1, і шийки матки - 1. Причому, на жаль, рак молочної залози та шийки матки є найпоширенішим типом раку серед наших жінок, бо на нього страждають у районі відповідно 9 та 7 представниць слабкої статі.

Зазначу, що практично одна п’ята частина всіх ракових захворювань  розвивається в результаті хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту B - рак печінки.

Дуже важливо, що такі види раку, які мають значимість для громадської охорони здоров’я, як рак молочної залози, рак шийки матки та рак товстої і прямої кишки є цілком виліковними у разі їх раннього виявлення та належного лікування.

Крім того, і це потрібно знати всім, що вживання тютюну є найзначнішою окремою причиною раку, якій можна запобігти, бо більше 20% смертей від раку пов’язані саме зі вживанням тютюну.

Приємно відзначити, що з відкриттям паліативного відділення в Кобеляцькій ЦРЛ стало легше і краще допомагати онкохворим, що страждають від болю, забезпечувати ефективне знеболення, а також - в наданні паліативної допомоги.

Хочу наголосити, й не лише для молоді, і це твердять найавторитетніші науковці, що більше 30% випадків смерті від раку можна запобігти, головним чином лише завдяки утриманню від вживання тютюну, здоровому харчуванню, фізичній активності і помірному вживанню алкоголю.

 

 

Світлана Сербіна

Лікар-онколог Кобеляцької ЦРЛ

 

 

Коментар завідуючого поліклінічним відділенням Кобеляцької ЦРЛ    

Валерія Коробейника

 

       Як видно лише з вищезазначеного, роботи як у лікаря-онколога Світлани Сербіної, так і в медсестри онкологічного кабінету Людмили Бондаренко вистачає.

       Відрадно, що вони обидві сумлінно відносяться до закріпленої за ними ділянки роботи, належно ведуть канцер-реєстр онкологічних хворих району, подають своєчасно та належним чином оформлену звітність як до інформаційно-аналітичного відділу ЦРЛ, так і до їхньої вищестоячої установи – Полтавського обласного клінічного онкологічного диспансеру, оформляють посильну документацію, виписують знеболюючі, надають консультативні висновки і проводять немало іншої поточної роботи.

        Сподіваюсь і вірю, що труднощі для наших онкохворих на ліки для знеболення є тимчасовими і це питання вирішиться позитивно.

        Крім того, хотілося б звернутися до наших онкохворих та їх рідних: повідомте нас, будь-ласка, про випадки зцілення від раку чи тривалої ремісії онкозахворювання. Знаю, що такі випадки не поодинокі і в нашому районі й вони можуть бути вагомою моральною підтримкою для наших онкологічних хворих, бо додадуть їм немало сили, надії та віри.

         І наостанок, і не лише до медиків: у цей день згадайте людей, які хворіють на рак. Не забудьте їх відвідати, підтримати їх, допомогти чим можливо, чи просто побесідувати разом із ними.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень