A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Кобеляцька міська лікарня" Кобеляцької міської ради
39200, Полтавська обл., м. Кобеляки, вул. Шевченка, 78/109
kobcrb@ukr.net

11 лютого - День хворого

Дата: 11.02.2021 11:26
Кількість переглядів: 301

Своєчасність профілактичних оглядів

Рак, так називаємо ми цю недугу в народі, – одне із захворювань, про яке людство, на жаль, згадує все частіше і частіше. Це страшне слово відразу вселяє в людину страх, змушує панікувати, вимальовує страшну картину безвиході. Ні вік, ні стать, ні національність не є перешкодою, адже онкологічні захворювання поширені в усіх країнах, посягаючи на життя не тільки дорослих, але й дітей. І сумна статистика є тому підтвердженням: за останні 100 років онкопатологія в Україні перемістилася з десятого місця на друге. Все ж першою «зброєю» для кожної людини повинна  бути інформація. Давайте ж з’ясуємо що ми називаємо «раком», яку загрозу він несе, що сприяє розвитку онкологічних захворювань  і що потрібно робити, якщо у вас закрались підозри цієї недуги. 

Основним чинником, що зумовлює розвиток онкологічної патології, є старіння. Значну роль у розвитку онкологічного захворювання відіграє спадковість — за наявності онкологічної патології у батьків, братів та сестер ризик виникнення такого самого захворювання підвищується у 1,5–2 рази. Але аналіз захворюваності та смертності від раку, проведений ВООЗ, свідчить про те, що понад 45% смертей пов’язані з впливом чинників довкілля, палінням і зловживанням алкоголем, а також з контактом з такими речовинами, як азбест, бензол, анілінові барвники, гербіциди та пестициди, і дією соняч­ного або іонізувального опромінення. У розвитку онкологічної патології має значення харчування, що містить велику кількість тваринних жирів, натрію хлориду, простих вуглеводів, консервантів або хімічних барвників, вживання технологічно обробленої, копченої, консервованої, смаженої їжі.

Стадії розвитку злоякісного процесу (пухлини) умовно поділяють на 4 стадії: на початковій стадії пухлина, як правило, має невеликі розміри та не виходить за межі тієї тканини, з якої виникла. В подальшому вона збільшується, проростає в навколишні тканини та лімфатичні вузли, і на IV стадії визначаються метастази в інших органах. Метастаз – вторинне розповсюдження злоякісних клітин основної пухлини в інші органи (напр. легені, печінка, кістки, лімфовузли та інш.) з їх подальшим ростом.

Приводи для занепокоєння:

Незвичайні вузлики тканини, здуття та припухлості. Треба пам'ятати, що ракові пухлини часто бувають безболісними, особливо на ранніх етапах захворювання. Особливу увагу потрібно звертати на шию, яєчка у чоловіків і молочні залози у жінок і також на пахвові западини.

Затяжний кашель, задишка або труднощі при ковтанні.

Зміни в звичній роботі кишківника. Раптово почалися запори або, навпаки, часті напади діареї - особливо якщо у випорожненні можна помітити сліди крові.

Несподівані кровотечі - включаючи невеликі виділення крові з піхви, прямої кишки, включення крові в сечі або мокроті при кашлі.

Безпричинна втрата ваги. Якщо ви несподівано для себе помітно схудли за відносно невеликий період часу (близько пари місяців), - це привід для занепокоєння і походу до лікаря. Крім раку, різка втрата ваги може сигналізувати про серйозне порушення роботи щитоподібної залози або розвитку діабету.

Хронічна втома і катастрофічна нестача енергії на звичні речі - попри нормальний здоровий сон. Зазвичай, якщо причина хронічної втоми в початку ракового захворювання, то у пацієнта проявляються й інші симптоми.

Незрозумілий біль - будь-якого характеру і періодичності: як гострі напади, так і тупий; як хронічний, так і періодичний.

Поява нових родимок або трансформація вже існуючих: зміни розміру, форми або кольору; затвердіння поверхні родимої плями або будь-які виділення.

Проблеми при сечовипусканні, в тому числі частіші або гостріші позиви, а також труднощі або біль в процесі.

Незвичайні зміни грудей. Приводом для занепокоєння може бути несподівана зміна розміру або форми грудних залоз, а також зміни відчуттів при дотику, в тому числі до шкіри грудей, або болю.

Втрата апетиту. Якщо у вас надовго притупилося почуття голоду, і ви стали їсти менше, ніж зазвичай, це теж тривожний сигнал, навіть якщо у вас відсутні інші симптоми.

Незагойна виразка або інша рана - особливо в роті.

Хронічна печія або інші регулярні розлади травлення - нудота, блювота, здуття живота та інші.

Рясне потовиділення в нічний час.

Лікування онкологічних захворювань найбільш результативне на ранніх стадіях. Саме тому надзвичайно важливо проходити регулярні профогляди і слідкувати за своїм здоров’ям. Існує багато методів діагностики даної проблеми.  Дані обстежень дають лише певну вірогідність наявності злоякісного процесу, встановити діагноз можна лише після проведення гістологічного дослідження отриманих тканин після проведеної біопсії або видалення новоутворення з подальшим гістологічним дослідженням.

Біопсія — найдостовірніший та обов’язковий  метод дослідження онкологічних захворювань, в основі лежить  взяття тканин на подальше їх дослідження під мікроскопом (гістологічне та цитологічне дослідження). Входить в обов’язковий  діагностичний мінімум при підозрі на онкологічне захворювання, і доповнюється іншими методами дослідження: загальноклінічними (скарги, анамнез, огляд), лабораторними (загальні аналізи крові, сечі, онкомаркери та інш.), інструментальними (УЗД, КТ, МРТ, ендоскопія та інш.).

Гістологічне дослідження – це дослідження тканин організму на клітинному рівні. При гістологічному дослідженні вивчається структура новоутворення, проводиться пошук і ідентифікація клітин характерних для онкологічних захворювань.

Основні види лікування злоякісних новоутворень поділяються на: хірургічний, медикаментозний (хіміотерапія, гормонотерапія, таргетна терапія) і променевий. Їх використовують як самостійне лікування так і в поєднанні для підвищення ефективності. Слід розуміти що таке радикальний паліативний та симптоматичний методи лікування та основні їх результати.

Радикальний метод – це такий вплив на злоякісну пухлину (операція, медикаментозна терапія, хіміотерапія), після застосування якого в організмі хворого не можливо знайти ознак онкопроцесу за допомогою сучасних методів діагностики. Фактичним результатом є одужання хворого.

Паліативний метод – це такий вплив на злоякісну пухлину (операція, медикаментозна терапія, хіміотерапія), після застосування якого хворого повністю не можливо вилікувати від злоякісного процесу, але він спрямований на збільшення тривалості та якості життя.

Симптоматичний метод – спрямований на ліквідацію або значне полегшення клінічних проявів найбільш важких проявів захворювання (біль, накопичення рідини, порушення дихання, харчування, сечовипускання та інш.).

Онкологічне захворювання – серйозна проблема. Проте пам’ятайте, ця хвороба піддається лікуванню, більше того  – її можна попередити. Страх – не найкращий помічник у лікуванні. Слід знати свого ворога і тих, хто зможе допомогти у боротьбі з ним. За виникнення онкологічного захворювання лікування потрібно проводити лише в спеціалізованій медичній установі. Спроби подолати недугу поза медичними установами з використанням неперевірених методів і засобів призводить до прогресування хвороби та робить неможливим подальше радикальне лікування. Онкодиспансер – основний високоспеціалізований державний медичний заклад третинного рівня, діяльність якого спрямована на діагностику, лікування та попередження виникнення злоякісних новоутворень у населення. Саме цей заклад має у своєму розпорядженні всі потрібні медичні служби та висококваліфікований персонал для боротьби з важким недугом  під назвою «рак».                  

Основним чинником збереження здоров’я, тривалості життя людини, її фізичної і творчої працездатності є здоровий спосіб життя в самому широкому його тлумаченні. Саме дотримання простих правил може зменшити ймовірність виникнення цього захворювання або успішного лікування.

Як знизити ризик раку

Поява раку може бути спровокована як генетичною схильністю, так і зовнішніми чинниками - в тому числі іонізуючим випромінюванням, речовинами-канцерогенами (наприклад, азбестом або миш'яком) або хвороботворними організмами. Повністю захиститися від раку неможливо, проте можна суттєво знизити ризик онкологічних захворювань.

Уникайте куріння і тютюнового диму. Паління або жування тютюну може стати причиною не тільки раку легенів, але і раку гортані, простати, підшлункової залози, нирок, сечового міхура та інших органів.

Безпечний секс і медичні процедури. Віруси, які можуть збільшувати ризик розвитку деяких видів раку, передаються статевим шляхом, а також через кров - наприклад, при використанні загальних голок або медичних інструментів багаторазового використання.

Регулярно проходьте перевірку. В ідеалі повний профілактичний огляд у лікаря потрібно проходити кожні півроку.

Вакцинуйтеся. За невелику плату або навіть безкоштовно можна зробити щеплення від гепатиту, вірусу папіломи людини й інших захворювань, що також суттєво знизить ризик виникнення деяких видів раку.

Здорова дієта і активний спосіб життя. Збалансований раціон з великою кількістю овочів і фруктів, хороший режим сну і хоча б невеликі регулярні фізичні навантаження допоможуть вам підвищити імунітет і уникнути безлічі хвороб - в тому числі й раку.

У разі виникнення перших ознак раку, необхідно терміново звернутися до лікаря. При ранній діагностиці і відповідному лікуванні існує вірогідність лікування багатьох видів раку і зниження смертності від онкологічних захворювань!

                                                                                    

ВільховаТетянаМиколаївна                                                                            лікар –онколог КНП «Кобеляцька ЦРЛ»

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень